Sagedusturg

Kasuta sagedusturul osalemise eeliseid ja teeni oma ettevõttele lisatulu.

Mis on sagedusturg?

Sagedusturg ehk reservide turg on mehhanism, mille kaudu elektri tootjad ja tarbijad aitavad hoida elektrivõrgu sagedust stabiilsena, tavaliselt 50 Hz Euroopa elektrivõrkudes.

Millal avaneb sagedusturg Eestile?

Kui täna teeb sageduse hoidmisel suurema töö ära Venemaa, siis alates 2025. aasta veebruarist ühinevad Baltiriigid Mandri-Euroopa sagedusalaga ja siis tuleb meil sagedust ise juhtima hakata. See saab ühelt poolt olema väljakutse, aga pakub samas ka uusi võimalusi nii tootjatele kui tarbijatele, võimaldades panustada elektrisüsteemi stabiilsusesse ja teenida selle kaudu tulu. Tegelikult, nagu eelnevalt öeldud, teeb Venemaa praegu ainult osa tööst ära ja sagedusturul on juba võimalik täna osaleda ja sellega raha teenida.

Kuidas sagedusturg töötab?

Sagedusturg põhineb elektrivõrgu sageduse juhtimisel ja tasakaalustamisel. Kui elektritarbimine ja -tootmine ei ole tasakaalus, võib sagedus kõikuda. Tootjad saavad sagedusturul osaledes suurendada või vähendada oma tootmisvõimsust, et hoida sagedus stabiilsena ehk teisisõnu tootjad pakuvad sagedusreserve, mida süsteemi operaator, Eestis Elering, saab sageduse juhtimiseks kasutada.

Miks on sagedusturg ja – reservid vajalikud?

Sagedusturg ja reservid võimaldavad kiiresti korrigeerida energiataset võrgus, et hoida sagedus stabiilsena. See on kriitilise tähtsusega, kuna elektrivõrgu sageduse stabiilsus tagab süsteemi töökindluse ja ohutuse. Kui sagedus kaldub liiga kõrvale, võivad tekkida elektrikatkestused või kahjustused seadmetele ja seetõttu on vajalik, et sagedusreservide abiga oleks võimalik süsteem pidevalt tasakaalus hoida.

Kes saavad sagedusturule reserve pakkuda?

Sagedusturul saavad osaleda kõik, kes tarbivad või toodavad elektrit nagu näiteks päikesejaamad, gaasielektrijaamad, aga ka tööstusettevõtted ja kodumajapidamised, kes suudavad vastavalt elektrisüsteemi vajadusele juhtida oma energiakasutust.

Sagedusreservide liigid

Kui täna on Eestis kasutusel üks sagedusreservi liik, siis alates tuleva aasta veebruarist jagunevad sagedusreservid kolmeks erinevaks tooteks, mis erinevad eelkõige selle poolest, kui kiiresti nad on võimelised Eleringi vajadusi täitma ja millal nad sageduse kõikumise ajal käiku võetakse.
Eestis võetakse kasutusele kolm erinevat sagedusereservi toodet, mida Elering hakkab sisse ostma:
Primaarreserv (FCR): esmane reageerimine sageduse muutustele.
Sekundaarreserv (aFRR): automaatne sageduse taastamine.
Tertsiaarreserv (mFRR): käsitsi aktiveeritavad võimsusreservid, mis on ka juba täna kasutusel.

Kõikidel nendel sagedusreservi toodetel on oma roll sageduse hoidmisel ja tasakaalu tagamisel.

Võta ühendust meie müügitiimiga ja me aitame Sind.

Info ja konsultatsioon:
+372 5550 2330
info@epv.solar

Kuidas teenida sagedusturul raha?

Selleks, et sagedusturul raha teenida, on eeskätt vaja, et sul oleks nii tarbimis- kui ka tootmissuunalist võrgu võimsust või võimalus seda võimsust saada. Mida võimsam on peakaitse ja mida suurem on lubatud võrku antav elektrivõimsus, seda suuremad on ka võimalused sagedusturul teenimiseks. Kui võrgu võimsus on olemas, siis on vaja oma seade reservina välja pakkuda ja sõlmida selleks vastav leping. Seadme suurusest olenevalt, erineb sagedusturule sisenemise ja osalemise protsess. Uuri meie müügiinimeste käest täpsemalt, mis võimalused Sinul selleks on.

Milliseid seadmeid ja tehnoloogiat on vaja sagedusturul osalemiseks?

Sagedusturul saavad osaleda energiasalvestussüsteemid, kuid teatud tingimustel ka kaugelt juhitavad paindlikud tarbimisseadmed, mida on võimalik lühikeseks perioodiks kas sisse või välja lülitada ja sellega elektrivõrgu sagedust mõjutada.

Kuidas sagedusturu kaudu elektrivõrku stabiliseeritakse?

Sagedusturul osalejad aitavad elektrivõrku stabiilsena hoida, pakkudes paindlikku ja kiiret reageerimist sageduse muutustele. Kui elektritarbimine kasvab liiga kiiresti või tootmine väheneb, saavad turuosalised kiiresti oma toodangut või tarbimist kohandada, vältides ülekoormust ja elektrikatkestusi.

Rohkem infot sagedusturul osalemiseks leiab Eleringi kodulehelt.

Kas väikesemahuliste akudega saab ka sagedusturul osaleda?

Väiksemahuliste akudega saab osaleda sagedusturul, kuid sellel on mõned olulised piirangud ja nõuded. Sagedusturgudele pääsemine sõltub Eesti regulatsioonidest, süsteemioperaatori nõuetest ning tehnilistest tingimustest, nagu aku mahtuvus ja reageerimiskiirus.

Kuidas alustada sagedusturul osalemist?

Võta ühendust meie müügitiimiga ja me aitame Sind.

Info ja konsultatsioon:
+372 5550 2330
info@epv.solar